» Leen Geld Verstandig
Een groot gedeelte van de Nederlanders raakt in de schulden. Geld lenen wordt gemakkelijker en iedereen legt minder geld weg voor de toekomst. Zo nu en dan kom je er niet onderuit en heb je abrupt geld nodig om iets onmisbaars te kunnen kopen. Het is dan mogelijk een lening te nemen waardoor men op het moment dat men dat wil het benodigde meteen kan kopen. Toch heeft een lening aanvragen ook nadelige aspecten en kan sparen slimmer zijn. Bij geld lenen is het verplicht om iedere maand een gedeelte van de lening af te lossen, en je moet rente betalen. Wat betreft geld lenen is het zeer van belang goed voorbereid te zijn. Loop geen nutteloos risico en neem eerst deze tips eens door.

Zorg dat je een looptijd kiest passend bij dat wat je met je lening wil bemachtigen
Hoe langer de aflossingstijd, hoe minder men maandelijks betaalt aan aflossing. Het is niet erg realistisch als je voor een lening waarmee je vandaag een nieuwe auto verwerft over 10 jaar nog steeds moet aflossen. Kies de beste combinatie van een zo kort mogelijke looptijd bij bij zo laag mogelijke maandlasten.

Laat je niet verleiden
Via verscheidene ads op tv, internet en in de krant wordt je overspoeld met reclame van kredietverstrekkers. De advertenties zien er erg pakkend uit maar vaak wordt er dan ook niks gezegd over ‘de kleine lettertjes’. Wat vaak voorkomt is dat de rente in eerste instantie lager is maar dat je wellicht duurder uit bent op de lange termijn. Vaak gaat de rente na een bepaalde periode omhoog.
Houdt rekening met de fiscus
Sinds 2001 is alleen hypotheekrente voor je eigen eerste woning totaal aftrekbaar van de belasting. Voor alle andere soorten leningen is de fiscale aftrekbaarheid afgeschaft.

Denk vooruit
Verdedig je lening ook tegen onvoorziene tegenslagen in het leven. Denk hierbij aan de mogelijkheid dat je in de WW beland. Denk dus goed na over onverwachte veranderingen in toekomstige jaren.

Pas op voor spaarkredieten
Hoewel de naam anders doet vermoeden, spaar je met een spaarkrediet niet maar bouw je kapitaal op met de premie die je betaalt. Hiermee wordt belegd en het is nog maar de vraag of je aan het eind van de geldlening genoeg hebt om de lening af te lossen.

Denk goed na over de stijging van de lasten
Met een lening nemen de maandelijkse lasten toe. De terugbetaling van een lening is een vaste last: let dus op je uitgavenpatroon.

Voor je overgaat een lening of hypotheek af te sluiten neem dan eerst gerust de tijd om je te oriënteren en laat je eventueel adviseren welke lening het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Een lening is in principe verantwoord als je de maandlasten kunt opbrengen en daarnaast nog genoeg geld opzij kunt leggen voor overige grote uitgaven. Let tevens goed op de voorwaarden zoals de overlijdensrisicoverzekering want voor je het door hebt zit je tientallen jaren vast aan een te dure lening.
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden


Copyright 2002-2018